top of page

Maud besøk


Maud flyter igjen

Jan Wanggaard og teamet hans har jobbet hardt de siste månedene og i sommer nådde Maud overflaten for første gang på 86 år.

I slutten av august reiste Espen, Franz og Gudbrand Tandberg til Canada og Cambridge Bay for å se skipet med egne øyne.

-Å se Maud på stedet, hevet etter 86 år under isen, var en særdeles spennende opplevelse. Båten er jo et skipsvrak, det er ikke til å komme unna, men Maud fremstår i all sin medtatte, opprevete og herjete utgave med en helt spesiell "aura" man blir grepet av. Dimensjonene, historien og ikke minst estetikken gjør Maud til noe helt spesielt og får tankene til å gå i retning av det som er det endelige målet; det fremtidige museum "Maudhouse" i Vollen, forteller Gudbrand Tandberg. Brødrene kommenterer innsatsen til Wanggaard og teamet hans som intet annet enn imponerende. Arbeidet har krevd og krever stor utholdenhet og styrke, både fysisk og psykisk. Gutta er virkelig lidenskapelig dedikerte til oppgaven og det er stort at de har lykkes med hevingen slik som planlagt.

Engasjementet for Maud startet da Tandberg Eiendom kjøpte Vollen Handelssted i 2011. Firmaet hadde noen år tidligere, i likhet med Asker Kommune, vært inne på tanken om å få Maud hjem til Vollen, men det var først når handelen om Vollen Handelsted falt på plass at ideen ble vekket for alvor. Målet: Få Maud tilbake til Vollen hvor hun ble bygget og sjøsatt for snart 100 år siden.

Maud ekspedisjonen og det den oppnådde av vitenskapelige resultater er etter sine 7 aktive år i isen en delvis ufortalt historie. I motsetning til Gjøa og Fram har aldri Maud fått den honnør den fortjener. Likeledes er båtbygger tradisjonene i Vollen også et delvis ufortalt kapittel.

Ønsket er å få satt Maud, Roald Amundsen, Vollen og Asker enda mer på kartet ved å skape et "Maudhouse", et museum som skal romme Maud, men også fortelle bakhistorien til at Vollen og båtbygger Jensen ble valgt som sted for bygging av Roald Amundsens eneste egenbygde skute.

Det at valg av metoder og tekniske hjelpemidler for hevingen har vist seg å holde mål er vi selvfølgelig veldig fornøyd med. Dernest er vi ydmyke og vet at det er mye som fortsatt skal falle på plass før båten er hjemme i Vollen forteller brødrene.

Siste artikler om Maud Returns Home:

Maud Returns Home nettside:

bottom of page