top of page

MAUD er kommet hjem!

Det var spådd folkefest i Vollen, og folkefest ble det! Flere tusen mennesker møtte opp, enten på land eller med båt for å møte "Dronningen" da hun seilte inn til Vollen etter 100 år.

Det var en crazy idè, men Roald Amundsens polarskute Maud er nå tilbake i Vollen på nesten nøyaktig samme sted som hun ble sjøsatt for 101 år siden.

Jan Wanggaard og resten av prosjektets kjerneteam; Bjørn Myrann, Stig Pettersen og Terje Mørkved fikk jobben gjort. De hevet henne fra grunnen i Cambrigde Bay, Canada, hvor hun har ligget de siste 86 årene og fraktet Maud trygt hjem på flåten "Jensen".

Tandberg Eiendom takker dere for den fantastiske innsatsen!

Mannskapet ombord på "Tandberg Polar"; Romas Masiulis (maskinist), Jonny Vestvik (styrmann) og Frode Kristoffersen (skipper) fortjener selvfølgelig også en stor takk for sin innsats. Dere er alle redningsmenn!

Det er ikke naturlig at at familiedrevet eiendomsselskap skal ta på seg en så stor oppgave, og mange spør seg sikkert hvorfor Tandberg Eiendom gjorde dette. Familien har alltid vært interessert i lokalhistorie, kanskje spesielt gamle bygninger som Heggedal Fabrikker, Galleri Trafo i Asker Sentrum, flotte sentrumsgårder i Asker og Oslo, Munkesletta på Konglungen og ikke minst Frognerseteren og Sporten i Holmenkollen. Alle flotte, særegne byggverk som vi har gleden av å eie og forvalte. Så da brødrene Tandberg for 7 år siden fikk tilbud om overta stafettpinnen for gamle Vollen Handelssted fra Tore Sigernes, ble en drøm fra 15 år tidligere født på ny. Etter et raskt familieråd med klarsignal fra Ingunn Tandberg, og ikke minst et JA, fra prosjektleder Jan Wanggaard ble drømmen omgjort til handling.

Den 7 år lange reisen for prosjektet har servert utfordringer på rekke og rad. I korte trekk fra å få overtatt eierskapet av Maud fra Asker kommune samt få tillatelse for å eksportere båten ut av Canada. Det måtte skaffes en lekter og slepebåt, og ikke minst dyktige folk. Jan Wanggaard fikk designet flyteballonger fra Kina som skulle brukes under selve hevingen, dykkerjobben utførte han 99% selv. 500 tonn seilskute skulle opp.

Parallelt ble det jobbet med formalia som forsikringer og godkjenninger fra bla. Det norske Veritas og Sjøfartsdirektoratet.

Historien endte lykkelig i Vollen, takket være dyktige og engasjerte folk, og mange fikk være vitne til dette lørdag 18.08.2018.

Det umulige ble mulig, polarskuta Maud er tilbake i Vollen etter 100 år. Foto: Kevin Coeckelbergs

Flere 100 møtte opp i Vollen for å ønske Dronningen velkommen hjem Foto: Jan Plewa

Tandberg Eiendom takker alle involverte og for oppmerksomheten og entusiasmen som er vist "Maud Returns Home" prosjektet og det er med stolthet vi nå kan si;

Heia Maud- Heia Vollen og Heia Asker!

bottom of page